Vinkkejä uuden kodin ostamiseen

Useimmat meistä haaveilee siitä, että omistaisi jonakin päivänä omakotitalon tai asunnon. Tämä on yksi suurimpia ja tärkeimpiä hankintoja elämässä, mitä ihminen tekee. Ensinnäkin siihen sitoudutaan taloudellisesti vuosikausiksi , mutta toisaalta tulee ottaa huomioon, että itse koti on unelmien täyttymys.

Koska kyseessä on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä, kotia etsiessä kannattaa olla maltillinen ja selvittää kaikki mahdolliset yksityiskohdat. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, kun on hankkimassa uutta kotia ja haluaa saada sen mahdollisimman edullisesti?

Säästäminen kotia varten

Vain harva suomalainen on niin onnekkaassa tilanteessa, että pystyisi tekemään isompia hankintoja täysin ilman lainaa. Ostopäätöksen tekemistä lainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa Omalaina.fi -sivustolla, sekä valita saaduista tarjouksista paras.

Laina on velkaa, josta maksetaan aina korkoa ja muita kuluja. Mahdollisimman hyvissä ajoin ennen kodin ostoa olisi hyvä aloittaa säästäminen kotia varten. Säästöä voi hakea tarkistamalla, mistä olisi mahdollista tinkiä omassa arjessa ja kilpailuttamalla pakolliset kulut, kuten puhelin-, sähkö- ja vakuutusmaksut.

Asunto, joka sopii omaan budjettiin

Omat mieltymykset, tarpeet ja taloudellinen tilanne määrittävät hyvin pitkälti, minkälaiseen kotiin päädytään. Asuntojen hinnat nousevat niiden rakennusvuoden ja sijainnin sekä tontin ja asunnon koon mukaan.

Kannattaa miettiä tarkkaan, onko unelmien koti omakotitalo tai kerrostaloasunto. Omakotitalossa saa elää huomattavasti vapaammin sekä päättää itse omista asioistaan, mutta usein asumiskustannukset ovat korkeammat ja velvollisuuksia on enemmän.

Kerrostaloasunnossa eläminen on hieman edullisempaa ja kiinteistö hoidetaan muiden toimesta. Tässä pitää ottaa huomioon myös kerrostalon muut asukkaat.

Tarjolla olevien asuntojen seuraaminen

Asuntomarkkinoita kannattaa tarkkailla kaikilta kanavilta sekä kysellä tuttavilta ja työkavereilta. Usein parhaat asunnot eivät koskaan päädy yleiseen myyntiin, koska niille löytyy ostaja jo ennen sitä.

Erityiseen tarkkailuun kannattaa ottaa kauppojen ilmoitustaulut. Niistä löytyy toisinaan erityisiä helmiä, jotka voisi muuten jäädä näkemättä. Kotia etsiessä on tärkeintä muistaa, että se on unelmien täyttymys itselle.

Tilanne on loistava, jos kotiin on mahdollista laittaa vähän käsirahaa ja tämän lisäksi voi kilpailuttaa lainatarjoukset Omalaina.fi -sivustolla. Lainaa hakiessa kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita. Kotia ostaessa lisävaroja tullaan todennäköisesti tarvitsemaan muutamiin muihinkin asioihin kuin pelkkään talon hintaan:

  • Muuttofirman palvelut
  • Mahdolliset pienet pintaremontit ja korjausta vaativat asiat
  • Kodinkoneet (jos ne on aikaisemmin kuuluneet vuokra-asuntoon)
  • Sisustaminen

Asuntokaupoissa maltti on valttia

Unelmien kotia etsiessä ei kannata kiirehtiä, koska huomioon pitää ottaa monia yksittäisiä asioita. Jokainen haluaa löytää mahdollisimman pitkäaikaisen kodin, eikä kukaan halua kodin hankkimisen päättyvän ikävästi. On tärkeää varmistaa asunnon kunto, ettei myöhemmin koidu negatiivisia yllätyksiä ja kohtuuttomia kuluja.

Vuoden alussa Suomesta poistuu ensiasunnon verovapaus, joten jokainen omasta kodista unelmoiva on samalla viivalla. Säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa, ja ottaa tarvittaessa lisäksi lainaa. Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista lainat kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Kun kaikki asiat on selvitetty, unelmakodin löydyttyä voi keskittyä vain tekemään siitä oman näköisen.